Chcete být nezávislí na ČEZ? Pořiďte si baterii na vodík, stojí pár milionů

ELEKROLYZAo ooR4A 330

  • V Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) Řež vědci vyvinuli kombinaci solárních panelů a vodíkové baterie, která pokryje spotřebu průměrné domácnosti na 24 dní bez svitu slunce.
  • "Odhaduji, že komerčně se bude takový systém moci prosadit tak za pět let, až půjdou ceny dolů," říká šéf projektu.
  • Výzkum trval čtyři roky, nyní se systém zhruba rok testuje.

 

O energetické nezávislosti sní stále více lidí. Někdo se chce zbavit závislosti na firmách, jako je ČEZ, dalším jde o ochranu proti případnému blackoutu a někomu jednoduše kvůli přílišné odlehlosti jejich domu nebo chalupy nic jiného nezbývá.

A právě ČEZ, respektive jeho dceřiná společnost ÚJV Řež (Ústav jaderného výzkumu), těmto lidem možná pomůže nezávislosti dosáhnout.

V ÚJV Řež totiž vědci vyvinuli a nyní testují kombinaci solárních panelů a vodíkové baterie, která pokryje spotřebu průměrné domácnosti na 24 dní.

Samy fotovoltaické panely mají jednu velkou nevýhodu – elektřinu dodávají, jen když svítí slunce. A to svítí nejvíce přes poledne a ne během večerní špičky. O poklesu výroby během zimy ani nemluvě. "Cílem našeho výzkumu bylo udržet simulovanou domácnost v ostrovním režimu bez jakýchkoliv nároků na odběr z elektrické sítě," říká Aleš Doucek, vedoucí oddělení Vodíkové technologie ÚJV Řež.

Výzkum trval čtyři roky, nyní se systém zhruba rok testuje. Jeho součástí jsou fotovoltaické panely o výkonu 7,36 kilowattu, elektrolyzér, olověné akumulátory o kapacitě 2,2 kWh, palivový článek a zásobník stlačeného vodíku o výkonu 150 kWh.

Pro srovnání – olověné baterie o stejné kapacitě by vážily okolo pěti tun.

Leží energetická nezávislost ve vodíku?

 

Celé to funguje tak, že jakmile je množství elektřiny vyrobené v solární elektrárně větší než aktuální spotřeba, je přebytečný výkon ukládán v bateriích. Když jsou baterie plně nabité, je přebytečný výkon využíván v elektrolyzéru na výrobu vodíku. Ten je pak skladován v nádrži.

V momentu, kdy domácnost potřebuje více elektřiny, než kolik umí poskytnout fotovoltaické panely na střeše, si systém nejdříve "sáhne" na energii v olověných bateriích. Až pokud je spotřeba větší, je skladovaný vodík zpětně přeměňován v elektrickou energii v palivovém článku.

Testovaný systém má zatím jednu velkou nevýhodu – cenu. "Asi záleží, na kolik si ceníte svoji energetickou soběstačnost," říká Doucek z ÚJV Řež s tím, že cena systému postaveného k účelům výzkumu byla v nižších jednotkách milionů korun.

"U nás ale bylo vše směřováno k výzkumu, takže to lze asi pořídit levněji. Odhaduji, že komerčně se bude takový systém moci prosadit tak za pět let, až půjdou ceny dolů," dodává.

 

Zdroj:

Petr Lukáč

Hospodářské noviny

http://byznys.ihned.cz/c1-63730370-cez-nezavislost-energeticka-solarni-panely-vodikova-baterie